Cerebral Palsi Rehabilitasyonu

CEREBRAL PALSİ NEDİR?
Beyin gelişiminin erken dönemlerinde; yani anatomik ve fizyolojik olarak immatür(gelişmemiş) beyin dokusunda meydana gelen, nonprogresif hastalıgın sebep oldugu, nörogelişimsel yetersizliktir.

Beynin erken gelişim dönemi ilk 18 ay olmakla birlikte 6 yaşa kadar oluşan ve ilerleyici olmayan beyin lezyonlarının tümü CP olarak tanımlanır.

CP’nin belirtileri nelerdir?
• 0-2 Ay :  Havale, emme bozukluğu, çok uyuma ya da uyku bozukluğu, fazla ağlama
• 3. Ay :  Fazla hareket ya da hareketsizlik, şaşılık
• 4. Ay :  El parmaklarının henüz açılmamış, bir yumruk halinde olması, başını tutamama
• 8. Ay :  Koltuk altından tutulup kaldırıldığında bacakların çaprazlaşması oyuncaklara uzanmama ya da onu tutamama
• 10. Ay ve üstü :  Emekleme ve ayakta durmada gecikme bazı görsel veya sesli uyarılara yanıt noksanlığı olarak sıralanabilir.


Fizyoterapi

Fizik tedavi egzersiz, manipülasyon, pozisyonlama ve çeşitli cihazların kullanımıdır. Serebral palsili çocuğun tedavisinde temel unsurdur. Çocuğun kaslarını kontrol etmeyi ve denge kurmayı, anne ve babalara ise çocuklarının mümkün bağımsız olabilmesinin yollarını öğretir. Fizyoterapi terapistle birlikte yapılan ve aileye de evde sürdürmeleri için öğretilen egzersizlerden oluşur. Egzersiz programı tamamiyle çocuğun becerilerini arttırmaya yönelik olmalıdır. Ayrıca eklemlerdeki hareketleri korumak, kalıcı deformiteleri önlemek ve zayıf kasları da güçlendirmek gerekir.