Tükenmişlik Sendromu

tükenmişlik

Tükenmişlik, hayatın yoğun talepleri sonucunda ruhsal ve fiziksel açıdan enerjinin tükenişi olarak tanılanabilir. Tükenmişlik yaşayan bireyler, fiziksel ve ruhsal çöküntü yanında yaptığı işe dair isteğini kalmaz, işe ve kendine karşı olumsuz, endişeli bir tavır içine girer.

Tükenmişliğin bireyde yarattığı enerji kaybı, fiziksel olarak kronik yorgunluk ve bir takım bedensel yakınmalarla kendini gösterir.

Hem duygusal hem de fiziksel kayıplar kişide çaresizlik, ümitsizlik, özgüven eksikliği oluşturarak duygusal ve zihinsel tükenmeye sebep olur. Dolayısıyla kişi sorumlu olduğu görevleri sürdüremez hale gelir, insan ilişkileri tamamen bozulabilir.

Tükenmişlik bir süreç olarak dört aşamadan oluşmaktadır.

 İlk aşamada, kişi, ağır iş yükü, aşırı stres ve yoğun taleplerle baş etmeye çalışır. Bir süre sonra işi, kişisel ihtiyaçlarının önüne geçmeye başlar.

İkinci aşamada fiziksel ve duygusal bitkinlik baş gösterir. Yorgunluk kronikleşir ve rutin yapılan işlerin yapabilmek için vücut eskisinden daha fazla enerji ihtiyacı duyar. Bununla birlikte uykusuzluk, baş ağrıları ve diğer fiziksel şikâyetler başlamaktadır.

Üçüncü aşamada, işe karşı duyarsızlık, ilgisizlik, kendini işe ait hissetmeme, işe karşı alaycı ve olumsuz bir tutum gelişmeye başlamaktadır. Kişilere karşı olumsuz tavırlar ve işin performansında düşme gözlenmektedir.

Dördüncü ve son aşamada ise çaresizlik, nefret ve kaçınma duyguları öne çıkıyor. Kişi kendinden ve başkalarından hoşlanmamaya başlıyor. Yorgunluk ağırlaşıyor, en ufak bir çaba bile gözde büyüyor. Kas ağrıları, baş dönmesi, uyku problemleri, dinlenememe, baş ağrıları artıyor.

Tükenmişlik sendromu ile başa çıkabilmek için uygulayabileceğimiz önlemler listesinde

– Sizi tükenmiş hissettiren nedenlerin ne olduğu bulmaya çalışın.

-Gün içinde sık sık kısa aralar verin.

– Yaptığınız işe farklı boyutlar, kendinizden bir şeyler katın
– sosyalleşmek bu süreçte çok önemlidir.
– Spor yapın.  Düzenli spor stresle başa çıkmanızı kolaylaştırır.
– yeterli miktarda uyumak (en az 8 saat) uzmanlardan edindiğimiz bilgiler ışığında çok önemlidir.

-Günlük hayat rutininiz dışında yaptığınız her aktivitede, beyniniz ve vücudunuz için tahmin ettiğinizden çok fazla olumlu etkileri olacaktır.

SAĞLIKLI GÜNLER…

PSİKOLOG DİLEK DÖNMEZ KARAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir